معرفی منارجنبان اصفهان
در متن جاری به معرفی یکی از دیدنی های ایران می پردازیم به این امید که مورد توجه علاقه مندان قرار گیرد. شهر اصفهان یکی از دیدنی ترین شهرهای ایران است که به دلیل پایتختی حکومت در ایران در دوران های مختلف دارای جاذبه های تاریخی بسیاری است. یکی از این بناها منارجنبان این شهر است. منارجنبان اصفهان یکی از آثار تاریخی این شهر است که عارفی به نام «عمو عبدالله کارلادانی» در آن به خاک سپرده شدهاست. نکته قابل توجه درباره این بنای تاریخی این است که با حرکت دادن یک مناره، مناره دیگر نیز به حرکت و جنب و جوش میآید و لازم به ذکر است هر مناره دارای پهنای نه متری و بلندای هفده متری میباشد.
دیدنی های ایران – منارجنبان اصفهان
در باب موقعیت قرار گیری این بنا می شود بنا داشت که، در گذشته منارجنبان از شهر جدا و در دهکدهای به نام «کارلادان» قرار داشت. ولی امروزه این محل و بنا جزو اصفهان است و در نزدیکی محلی به نام نصرآباد قرار دارد. این ساختمان با کاشیهای لاجوردی رنگ به شکل ستاره چهارپر و اشکال دیگری به شکل کثیرالاضلاع فیروزهای رنگ زینت یافتهاست.
دیدنی های ایران – منارجنبان اصفهان
شاید در نگاه اول این بنا با دیگر بناها تفاوت چندانی نداشته باشد امااین بنا هر چه هست یکی از دیدنی ها است. در ادامه به معرفی و وجه تمایز بنا می پردازیم. ارتفاع ایوان مقبره عمو عبدالله از سطح زمین بقعه ۱۰ متر و ارتفاع هر یک از دو مناره ۷/۵ متر است. در این ایوان مزار عمو عبدالله قرار دارد و راه صعود به بام و منارهها نیز به وسیله درگاه کوچکی است؛ که با پلکانی مارپیچ به بام مربوط میشود. اما چیزی که این بنای کوچک با عرض نه متر و طول هر مناره؛ هفده متر را معروف کرده، تکان خوردن آن است. یعنی با تکان دادن یکی از منارهها مناره دیگر و کل ساختمان نیز تکان میخورد. ایوان منارجنبان یکی از آثار تک ایوانی دوران ایلخانی است که به سبک مغول ساخته شده؛ ولی شکل منارهها نشان میدهد که آنها را اواخر دوره صفویه به ایوان اضافه کردهاند. دلیل حرکت این بنا مدت هاست برای دانشمندان سوال بوده و بسیاری هنوز هم میگویند هیچ دلیل منطقی ای برای این حرکت وجود ندارد. اما نکته مهم این است که؛ منارجنبان در دنیا تنها بنایی نیست که این به این صورت حرکت میکند. در عراق و عربستان هم چنین بناهایی یافت میشود. به هر حال منطقی ترین علتی که برای تکان خوردن منارهها میتواند وجود داشته باشد، پدیده فیزیکی تشدید یا دوپلر است. چون منارهها سبک و کاملاً مشابه هستند، تکان خوردن یکی روی دیگری اثر میگذارد. جهانگردانماری ی که به نقاط مختلف دنیا سفر کردهاند در مشاهدات خود مناره هائی را معرفی کردهاند که در نقاط دیگر جهان همین خصوصیت را داشتهاند. اما قدر مسلم اینکه منارجنبان اصفهان وجه تمایزی با سایر منارههای متحرک دارد و آن این است که گذشته از حرکت منارهها سایر قسمتهای بنا نیز حرکت میکند.
دیدنی های ایران – منارجنبان اصفهان
درباره معماری و تزیینات این بنای بسیار زیبا، دیدنی و صد البته عجیب که باعث شده است سالانه جمع کثیری تور اصفهان خود را با بازدید از ان تکمیل کنند م یتوان ادامه داد، این ساختمان با کاشیهای لاجوردی رنگ به شکل ستاره چهار پر و اشکال دیگری به شکل کثیر الاضلاع فیروزهای رنگ زینت یافته است. حمید شاهین پور، سرپرست کمیته پژوهشی انجمن فناوریهای بومی ایران، تصمیم گرفت علت ارتعاشات این بنا را با فرمولهای دینامیکی پیدا کند. پژوهش شاهین پور با تمام فرمولهای پیچیده و آزمایشگاهی اش منجر به رسیدن به این نتیجه شد که: «هنگامی که دو نخ مشابه با طول مساوی داشته باشیم و انتهای این نخها را به یک نخ افقی ببندیم دو آونگ کاملاً مشابه حاصل میشود. حال اگر یکی از نخها به نوسان در آید دیگری هم شروع به نوسان میکند. اما اگر یکی از نخها بلندتر شود در صورت نوسان، نخ دیگر دچار نوسان نمیشود. حال اگر وزن یکی با دیگری متفاوت باشد باز هم نوسان یکی منجر به اختلال در نوسان دیگری میشود. بر همین اساس میتوان نتیجه گرفت که، ارتعاش یک مناره میتواند به منارههای بعدی هم منتقل شود.» پیش از شاهین پور افرادی دیگری هم درباره منارجنبان کار کردهاند اما تا کنون کسی، کار آزمایشگاهی روی این بنا انجام نداده بود. شاهین پور تمام منارجنبانهای ساخته شده در دنیا را متعلق به فرهنگ ایرانی اسلامی میداند. جالب است بدانید منار جنبانهای دنیا در یک دوره زمانی سی ساله دوره تیموریان ساخته شدهاند. لازم به ذکر است بناهای قدیمی دیگری نیز در اصفهان وجود دارد که از جمله آن ها می توان به کلیسای وانک اشاره داشت.
دیدنی های ایران – منارجنبان اصفهان